appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Tunnel graven uit de cel, romantisch of strafbaar?

Remko de Waal, ANP
woensdag 6 november 2019 | EO | Guido van Riet

Moet ontsnappen uit de gevangenis strafbaar worden? Als het aan minister Dekker voor Rechtsbescherming ligt wel. Maar strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma vindt dat een gevangene moet kunnen blijven dromen van vrijheid. "Dat zit in de mens, en wordt niet voor niets al 150 jaar niet bestraft." Zij gingen erover in gesprek bij Dit is de Dag.

Strafbaar stellen van ontsnappen uit gevangenis?

De VVD pleitte er juist bij de minister voor om het uitbreken voortaan strafbaar te maken. "Ik snap de drang naar vrijheid, maar uitbreken uit de gevangenis is het recht in eigen hand nemen. Het is goed stil te staan wat dat doet met slachtoffers en nabestaanden", aldus kamerlid Jeroen van Wijngaarden.

De VVD'er vindt het niet uit te leggen dat een in een vuilniszak ontsnapte gevangene in Rotterdam vorig jaar geen straf kreeg, maar zijn handlanger wel. Maar advocaat Ausma stelt dat een uitbreker wel degelijk sancties krijgt opgelegd. Hij verspeelt recht op verlof en voorwaardelijke invrijheidstelling en gaat in de isoleercel.

'Nalatigheid en corruptie'

Tottie Kiel ontsnapte in 2010 uit de Koepelgevangenis in Breda, door een tunnel te graven. Zij vindt dat justitie door nalatigheid en corruptie van bewakers het uitbreken te aantrekkelijk maakt. "Ik zat in zeven gevangenissen, en ik stond er versteld van hoe gemakkelijk het is om te ontsnappen."

Zij pleit voor een strenger regime. Ausma denkt echter dat strafbaar stellen de prikkel bij gevangenen om te ontsnappen niet gaat wegnemen.

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag hier terug:

Strafbaar stellen van ontsnappen uit gevangenis?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1