appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

VVD-kamerlid Lodders: 'Boeren moeten ruimte krijgen om opnieuw te investeren'

ANP
zaterdag 5 oktober 2019 | WNL | Leroy van den Berg

Voor de een gaat het niet snel genoeg, voor de ander gaat het allemaal veel te snel. De uitweg uit de stikstofcrisis is in ieder geval een hobbelig pad, waarover de Hollandse boeren afgelopen dinsdag massaal richting het Haagse Malieveld trokken.

"

De boeren zijn niet alleen boos door een onbesuisd voorstel om de veestapel te halveren. Nee, het boerenprotest is de eruptie van een jarenlang sluimerend ongenoegen. Dat komt volgens VVD-Kamerlid Helma Lodders doordat er "in de landbouw en veeteelt sprake is van een stapeling van wetten en regels", zegt ze in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. "We erkennen dat er een probleem is, maar het is niet goed om eenzijdig te schuld te geven aan de boeren.

Kop van Jut

Volgens het Kamerlid zijn de boeren heus gewillig om mee te werken, maar krijgen ze nauwelijks ruimte om aanpassingen door te voeren. "Ze zijn nog niet bijgekomen van de fosfaatrechten (die in 2015 werden geĆÆntroduceerd en een aantal boeren onder financiĆ«le druk zetten, red.), of ze moeten alweer nieuwe investeringen maken. Daar moeten ze wel ruimte voor krijgen."

Jean Dohmen, journalist bij het Financieele Dagblad en ook tafelgast bij WNL Opiniemakers, denkt dat het lastig wordt om deze crisis op te lossen. "Het is verstandig om geen dwang uit te oefenen op de boeren, maar wat als de piekbelasters rond kwetsbare gebieden niet weg willen? Gaan we dan toch voorzichtige dwang uitoefenen?"

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1