appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

CU: D66 moet bijdraaien over halvering veestapel

ANP
woensdag 2 oktober 2019 | KRO-NCRV |

"D66 heeft veel kwaad bloed gezet bij de boeren. Tjeerd de Groot (D66) is een sympathieke collega, maar wat hij heeft gezegd is behoorlijk stom." Dat zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber in het radioprogramma 1 op 1. Ze vindt dat haar coalitiepartner door de pomp moet, want "de minister gaat haar woorden niet terugnemen."

CU: D66 moet bijdraaien over halvering veestapel

Minister Schouten van Landbouw heeft dinsdag tijdens het boerenprotest op het Malieveld gezegd dat zolang zij minister is, er geen halvering van de veestapel zou komen. "De minister komt niet terug op haar woorden", zegt partijgenoot Dik-Faber. Dat betekent dus dat D66 volgens de ChristenUnie moet terugkomen op hun eerdere plan. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat hij dat niet van plan is.

Het is niet verstandig wat D66 doet

CU-Kamerlid Carla Dik-Faber

"Het is niet verstandig wat D66 doet. Als je de boeren mee wil krijgen, dan moet je niet roepen dat je de veestapel wil halveren. Boeren slaan de krant open, lezen dat en denken: 'dan kan ik ophoepelen. Lelystad Airport wordt wel geopend, en voor mij is er geen plek in dit land.' Die gevoelens snap ik", vindt Dik-Faber, om eraan toe te voegen: "Als we allemaal onze politieke stokpaardjes gaan berijden, dan komen we er niet uit. Dan wil de VVD dat Lelystad Airport opengaat, D66 wil de veestapel halveren en het CDA wil geen dier minder."

De Formule-1 in Zandvoort bekleedt net zo min een uitzonderingspositie in de hele stikstofdiscussie als de naar openstelling hunkerende luchthaven in Flevoland, stelt Dik-Faber. "Zandvoort staat wat ons betreft in hetzelfde rijtje als Lelystad Airport. Het kan niet zo zijn dat we tegen de boeren zeggen: jullie moeten vertrekken terwijl tegelijkertijd Zandvoort en Lelystad niet ter discussie staan."

'Rabobank speelt kwalijke rol'

"De Rabobank heeft een hele slechte rol gespeeld, en draagt zeker verantwoordelijkheid", zegt Dik-Faber over het voorstel van GroenLinks in het Algemeen Dagblad woensdag dat de Rabobank moet meebetalen aan de uitkoop van boeren. "Ik heb te vaak met boeren aan de keukentafel gezeten die financiƫle problemen hebben. De financiƫle sector heeft een kwalijke rol gespeeld, de schaalvergroting aangejaagd en dat bleek niet houdbaar."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1