appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Politicus veroorzaakt ophef door uitdossing op privéfoto

ANP
donderdag 19 september 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Een foto uit 2001 van de Canadese premier Trudeau met een bruin geschminkt gezicht zorgt voor ophef. CDA-prominent Ger Koopmans was in 2014 tijdens een carnavalsoptocht in Limburg verkleed als Vladimir Putin. "Ineens ging ik half Nederland door", vertelt provinciebestuurder en oud-kamerlid Koopmans in Radio Eenvandaag.

CDA'er Ger Koopmans was verkleed als Putin

Carnaval met vaseline en Poetin

Koopmans was in 2014 verkleed als de Russische leider Vladimir Poetin, mét ontbloot bovenlijf. In dat jaar speelde dat Poetin homoseksuelen niet welkom zou heten op de Olympische Spelen in Sotsji. Koopmans, zelf homoseksueel, vertelt: "Mijn vrienden bedenken altijd wat het gaat worden en ik moest Poetin zijn. Het was wel koud, maar ik was fijn ingewreven met vaseline en met een paar biertjes op ging het wel. Een uurtje van te voren was ik nog even naar de sportschool gegaan."

Volgens Koopmans krijg hij alleen maar leuke reactie tijdens de optocht: "In het dorp kennen ze me. Daar vonden ze het prachtig." Maar ik geloof dat Alexander Pechtold in Limburg op campagne was. Vervolgens werd er in een talkshow iets over geroepen en, hups, toen ging het half Nederland door." Spijt heeft Koopmans niet: "carnaval is voor de gek houden, juist de machthebbers moeten we op de hak nemen."

Zwarte Piet

De CDA-er vindt wel dat je moet blijven nadenken over wat je doet, ook in je privéleven. "Dat geldt voor politici en voor alle burgers." Over het schminken van Trudeau: "Ik kan niet helemaal inschatten hoe gevoelig deze kwestie in Canada in 2001 al lag, maar je kunt niet voorspellen wat achttien jaar later de norm is."

"Politici kunnen niet de hele dag bezig zijn met oude foto's die opduiken. Ik denk dat er in Nederland heel wat politici Zwarte Piet hebben gespeeld", sluit Koopmans af.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1