appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waarom moeten ZZP’ers een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering?

ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
vrijdag 14 juni 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

Tot zaterdag 12:00 mogen vakbondsleden stemmen voor het principe pensioenakkoord. Doorn in het oog voor veel ZZP’ers is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering die daarin is opgenomen. In Dit is de Dag ging ZZP’er van ‘De Werkvereniging’ Roos Wouters in debat met FNV sectorhoofd Marjan van Noort. “Er is verontwaardiging over het uitruilen van belangen,” aldus Wouters.

Verplichte AOV voor zzp'ers. Goed idee?

Wat doet een verplichte verzekering voor ZZP’ers in een pensioendeal? Volgens Roos Wouters hebben veel ZZP’ers het al goed geregeld, en zou een dure verplichte verzekering niet helpen als ze ook nog zelf pensioen willen opbouwen. In het pensioenakkoord is niet opgenomen dat ZZP’ers verplicht deel moeten nemen aan een pensioenfonds. Maar een verplichte arbeidsongeschikheidsverzekering (aov) was wel een wens van de vakbond en partijen als GroenLinks en PvdA. Een petitie tegen die verplichte aov heeft al zo'n 15.000 handtekeningen opgeleverd.

Risico

“Langdurige arbeidsongeschiktheid is een risico dat je niet zelf op kan vangen,” legt Marjan van Noort van FNV uit. “Er zullen mensen zijn die het kunnen opvangen omdat ze een partner hebben of dat ze hun huis of bedrijf kunnen verkopen. Maar als je dat niet hebt, kom je op bijstandsniveau. Bij een modern land hoort dat je risico’s verzekert. En er komen steeds meer zelfstandigen bij. Er moet een solidaire premie komen voor de stucadoor en de interim-manager.”

Luister het hele debat hier terug

AOV voor ZZP'ers, goed idee?

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1