appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

ChristenUnie: We moeten praten over vuurwerkverbod

ANP
vrijdag 24 mei 2019 | EO | Bertine Moenaff

ChristenUnie-partijleider Gert Jan Segers wil een vuurwerkverbod weer bespreekbaar maken binnen de coalitie. Als het aan politiekorpschef Erik Akerboom en 26 andere (veiligheids)organisaties ligt, worden knalvuurwerk en vuurpijlen verboden. Segers stelt in Dit is de Dag: “Ik luister naar Akerboom en denk: we moeten weer gaan praten.” 

Vuurwerk verbieden?

Volgens het CDA ontbreekt het nog aan maatschappelijk draagvlak voor een vuurwerkverbod. “Ik denk dat wij over tien jaar wel een vuurwerkverbod hebben,” zegt CDA-Tweede Kamerlid en oud-politieman Chris van Dam. Ook met het ook op duurzaamheid en milieu. Maar voor nu vindt Van Dam het geen oplossing voor de veiligheidssituatie: “We hebben gewoon een handhavingsprobleem in dit land. We hebben ook met verhuftering in de samenleving te maken.”

Volgens Gert Jan Segers van de ChristenUnie zal het eerder dan tien jaar zijn voor er een vuurwerkverbod is. Zijn partij had dat standpunt van de politie al eerder overgenomen. “Politie en hulpverleners hebben gezegd: doe ons dit niet meer aan. We hebben met het kabinet een schikking gevonden. Ik had gehoopt dat daar meer geëxperimenteerd mee zou worden. Dat gebeurt nog niet.” Voorlopig laat het kabinet alleen toe dat gemeentes zelf een verbod op vuurwerk afkondigen.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oud en nieuw

De Nationale Politie, de Gemeentes Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en vele andere organisaties hadden vandaag een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad om te pleiten voor uitsluitend siervuurwerk met ouden nieuw. Segers: "We horen de indringende oproep van Akerboom. We zijn niet doof. Oud en nieuw moet een feest worden voor iedereen. Ook voor de hulpverleners."

Luister het hele gesprek hier terug met Chris van Dam, Gerrit van de Kamp van de ACP en Gert Jan Segers

Vuurwerk verbieden of niet?

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1