appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Asscher: ‘Grote fout als kabinet Timmermans niet voordraagt’

ANP
vrijdag 24 mei 2019 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

Geef Timmermans de kans om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Dat zegt PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher na de overwinning bij de Europese Verkiezingen in 1 op 1. Mensen hebben volgens Asscher juist voor Timmermans gestemd, "als het kabinet dat negeert, lijkt me dat een fout."

"Het is evident dat het kabinet Timmermans nu moet voordragen als voorzitter van de Europese Commissie. Ik denk dat het een van de redenen is dat heel veel mensen zijn gaan stemmen. Ze zijn trots dat daar een Nederlander zit, trots dat hij onze idealen uitdraagt. Geef Timmermans die kans. Als het kabinet dat negeert, dan lijkt me dat een fout", zegt PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher.

Asscher: ‘Grote fout als kabinet Timmermans niet voordraagt’

Er ligt volgens Asscher nu de mogelijkheid om als kabinet en Nederland een heel belangrijke post binnen de Europese Unie binnen te slepen. "Na de verkiezingen van zondag zal het hele landschap moeten worden bekeken", temperde Asscher de verwachtingen. "Het is aan het kabinet. Ik heb daar geen contact over met Rutte. Ik onderhandel daar ook niet over."

De PvdA is de verrassende winnaar bij de Europese Parlementsverkiezingen. In de exitpoll van Ipsos kwamen de sociaal-democraten bovendrijven als grootste partij met vijf van de 26 Nederlandse zetels. In de verkiezingsvoorspelling van GeenPeil komt de partij zelfs op zes zetels uit. De VVD blijft FvD voor met één zetel winst, en stijgt van 3 naar 4. FvD krijgt als nieuwkomer naar verwachting 3 zetels in het Europees Parlement.

"Ik vind het heel jammer voor Lilian Marijnissen", zegt Asscher, de SP haalt volgens Maurice de Hond nul zetels, "maar ik denk dat mensen meer hebben aan een positief verhaal over Europa".

'May was eigenlijk al weg'

De Britse premier Theresa May kondigde vanochtend op de stoep van Downing Street haar vertrek aan. Ze blijft premier tot 7 juni, als de Amerikaanse President Trump op bezoek is geweest en de D-Day herdenking achter de rug is. Asscher: "Het is een fantastisch land, maar de politiek maakt er een bende van. May was eigenlijk al weg. Ze lieten haar alleen zitten om haar de schuld te geven van de chaos. Politici slagen er niet in om dat land verder te helpen."

"Boris Johnson is een Luipaard die in de bomen hangt, te wachten tot de prooi voorbij komt. Er zijn nu veertien kandidaten om haar op te volgen. Johnson zal het zeker willen, maar hij is absoluut niet geliefd", vindt politiek journalist en Brexit-watcher Kees Boonman. "Er ging wel steeds een vrouw op nummer 10 naar binnen, maar niemand nam er aanstoot aan. Nu is het diepste dieptepunt bereikt, May wordt nu echt geofferd."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1