appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Rutte tegen EU-lidmaatschap in grondwet

EO
maandag 13 mei 2019 | EO | Bertine Moenaff

"Ik zou dat niet doen." Zo reageert minister-president en VVD-leider Mark Rutte op het voorstel van D66 om het EU-lidmaatschap te verankeren in de Nederlandse grondwet. "Wat heeft dat voor zin? Ik heb diep vertrouwen dat Nederlanders geen Nexit willen." In Dit is de Dag ging Rutte uitgebreid in gesprek over de Europese Unie en de relevantie van de aankomende verkiezingen.

Hoe relevant zijn de Europese verkiezingen voor Mark Rutte?

Begin dit jaar liet de premier zich nog in Buitenhof ontvallen dat de Europese verkiezingen 'niet zo relevant' zouden zijn, omdat de macht toch vooral bij lidstaten ligt. "Dat is totaal verkeerd uit mijn mond gekomen", zegt Rutte nu. "Ik had willen zeggen dat de Europese verkiezingen geen goed meetmoment zijn voor populistische partijen, omdat de opkomst dan altijd lager is."

Belangrijke verkiezingen

Voor veel mensen leven de Europese verkiezingen niet echt, maar voor Rutte zijn deze verkiezingen wel degelijk belangrijk. "Het zou erg zijn als je thuisblijft. Naarmate de opkomst hoger is, is de uitslag van de verkiezingen bepalender en kan de Nederlandse regering ook met meer gezag opereren in Europa."

Volgens Rutte is het niet zo dat het Europees Parlement dat we mogen kiezen machteloos is. "Het is geen gewoon parlement, maar het is wel degelijk zo dat het Europees Parlement op veel meer dingen nu meer bevoegdheid heeft dan eerder, zoals bijvoorbeeld de begroting. Wij willen als Nederland in de toekomst niet nog meer uitgeven. Daar moet het Europees Parlement goedkeuring aan geven."

Buma

Deze week wordt de nieuwe burgemeester van Leeuwarden bekend, en de verwachting is dat CDA-leider Sybrand Buma gesolliciteerd heeft. Rutte zegt daarover: "Ik weet oprecht niet wat Buma gaat doen. Ik heb het hem heel bewust nooit gevraagd, omdat ik dat ongemakkelijk vind. We gaan het afwachten. Ik zou het doodzonde vinden als hij weggaat. Ik ben erg op hem gesteld. Hij is één van de architecten van dit kabinet."

Kan het kabinet Rutte nog wel goed functioneren als na Alexander Pechtold nog een steunpilaar van de coalitie vertrekt? Volgens Rutte staat het iedereen in de coalitie vrij om wat anders te gaan doen en dat geldt ook voor hemzelf. Al bevestigt hij nogmaals dat hij niet van plan is naar een topfunctie in Brussel te vertrekken. Ook niet als het kabinet valt. "Ik denk overigens niet dat dat gebeurt. Ik denk dat we er uit gaan komen."

Hoe relevant zijn de Europese verkiezingen voor Mark Rutte?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1