appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Kunststof
STER Advertentie

Kamerlid Theo Hiddema (Forum voor Democratie): Henk Otten moet weg uit partijbestuur

ANP Foto
donderdag 25 april 2019 | NOS | Redactie

Kamerlid Hiddema van Forum voor Democratie zegt dat er sprake is van een 'vertrouwensbreuk' met Henk Otten, medeoprichter van de partij. Hiddema vindt dat Otten niet meer kan aanblijven in het bestuur. 'We moeten hem laten inzien dat hij de partij in de weg staat.'

Verzet Otten

Hiddema reageert op het bericht dat Otten zijn functie als penningmeester heeft moeten neerleggen omdat hij zichzelf ruim 30.000 euro heeft betaald. Partijleider Baudet en secretaris Rooken willen Otten daarom uit het partijbestuur hebben, maar daar verzet Otten zich tegen. Partijleider Baudet bevestigt deze berichtgeving van NRC. 'Helaas wel', antwoordt Baudet op de vraag of Otten een betaling aan zichzelf heeft gedaan.

Volgens NRC is in de boekhouding van de partij ontdekt dat Otten dit jaar geld overmaakte naar zijn eigen adviesbureau. Hij zou dit niet hebben besproken met de andere bestuursleden. Het geld is inmiddels teruggestort.

Slordige omgang met interne governance

De krant zegt dat Otten de betaling bevestigt en dat het gaat om een 'vergoeding voor bovenmatige uren' die hij heeft gemaakt voor onder meer de fondsenwerving van Forum voor Democratie en voor ledenwerving.

Otten noemt de betaling zelf een 'slordige omgang met de interne governance' en heeft het bedrag dan ook meteen terugbetaald zonder erover te discussiëren. Wel vindt hij nog steeds, dat hij er recht op heeft, schrijft de krant. Otten heeft nog niet gereageerd op vragen van de NOS hierover.

Baudet is vandaag wegens een voedselvergiftiging niet in de Tweede Kamer.

Een ogenschijnlijk hooglopend conflict tussen Baudet en mede-oprichter Otten is de afgelopen dagen steeds meer naar buiten gekomen. Gisteravond werd bekend dat het partijbestuur Otten heeft gevraagd terug te treden als medewerker van de Tweede Kamerfractie.

Kritiek op Baudet

De dag ervoor had Otten zijn functie als penningmeester neergelegd. Hij zegt dat zelf te hebben besloten; het zou niets te maken hebben met zijn interview in NRC afgelopen zaterdag, waarin hij scherpe kritiek uitte op de partijleider. Otten vindt dat Baudet een te rechtse koers vaart en andere volksvertegenwoordigers te weinig bij de partij betrekt.

Baudet en Kamerlid Hiddema ontkennen dat er sprake is van een richtingenstrijd.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1