appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Baudet wint ‘Debatprijs van de maand’, Jetten verrassende nieuwkomer

ANP Bart Maat
vrijdag 29 maart 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft de Dit is de Dag Debatprijs van de Maand gewonnen, zo werd donderdagavond bekendgemaakt. Volgens Roderik van Grieken, de directeur van het Nederland Debat Instituut is het Baudet het beste gelukt om zich in de afgelopen verkiezingen te onderscheiden van de rest. Andere genomineerden waren VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, en D66-fractievoorzitter Rob Jetten. "Jetten was de grote verrassing."

Debatprijs van de Maand: Thierry Baudet, Klaas Dijkhoff en Rob Jetten

Van Grieken baseert zich vooral op de grote verkiezingsdebatten bij de NOS en RTL. In die debatten zette Baudet zich sterk af tegen onder andere de VVD, D66 en GroenLinks, omdat hij klimaatmaatregelen onzin vindt. Van Grieken: "Hij heeft iets bloot gelegd wat heel diep ligt in de samenleving. De vraag: moeten we als Nederland voorop lopen met klimaatmaatregelen?" Als het je lukt om vanuit het niets de grootste in de Eerste Kamer te worden, dan heb je dat goed duidelijk weten te maken, vindt Van Grieken.

De andere genomineerden waren VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff en zijn D66-collega Rob Jetten. Die eerste omdat hij humor goed gebruikt als wapen, volgens Van Grieken. "Dijkhoff heeft altijd wat cynisch en wat nonchalantst, maar hij gebruikt dat goed", vindt de debatexpert. In het RTL-debat sprak Dijkhoff onder meer van thierrypicken, als reactie op Thierry Baudet kritiek op klimaatbeleid. "Ingestudeerd maar grappig", vindt Van Grieken.

Verrassing

Rob Jetten verraste vriend en vijand in de tv-debatten, vindt debatexpert Van Grieken. Voor de debatten stond hij bekend als een houterige ‘Robot Jetten’, maar in de debatten zelf was hij scherp en toonde hij flair. "Hij kwam heel goed uit de verf", vindt Van Grieken. "Hij pikte het klimaatonderwerp voor de neus van Jesse Klaver weg." Commentator en hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad Sjirk Kuijper is het daarmee eens. "Bij klimaat denk je nu niet alleen aan GroenLinks, maar ook aan D66."

Opmerkelijk moment in het RTL-debat was het laatste duel tussen Klaas Dijkhoff en Rob Jetten wat uiteindelijk geen duel werd omdat Dijkhoff verraste met een pleidooi voor samenwerking en daarbij coalitie-collega Jetten het laatste woord wilde geven. "Dit is afgesproken," stelde Geert Wilders toen, maar Jetten werd wel degelijk verrast, zo blikt hij nu terug: "Klaas had kort voor het laatste debat gezegd: 'Ik ga jou uitdagen.'" Maar Jetten wist niet waarover. "Hij begon zijn inleiding, en ik dacht: Waar gaat dit naartoe? Maar het ging nergens naartoe," zo blikt Jetten lachend terug.

Debatprijs van de Maand: Thierry Baudet, Klaas Dijkhoff en Rob Jetten

Debatprijs bij Dit is de Dag

Vanaf dit jaar wordt in Dit is de Dag iedere laatste donderdag van de maand in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut de 'Debatprijs van de Maand' uitgereikt aan iemand die impact heeft gehad op een actueel debat, helder zijn of haar standpunt heeft verkondigd, en inhoudelijk en met interesse op zijn of haar tegenstanders heeft gereageerd. De prijs houdt dus niet noodzakelijkerwijs verband met de inhoud van de standpunten van de winnaar. In december 2019 wordt de 'Debatprijs van het Jaar' uitgereikt. Eerdere winnaars waren DSM-topman Feike Sijbesma en publicist Rutger Bregman.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1