Wat blijft
HUMAN

Radio: met Roline Redmond, muziek van OTION, Babs Gons over Anton de Kom, Alan Lomax, Cheyenne Nelson over de koto en Perez Jong Loy

  1. Podcastschevron right
  2. Wat blijftchevron right
  3. Radio: met Roline Redmond, muziek van OTION, Babs Gons over Anton de Kom, Alan Lomax, Cheyenne Nelson over de koto en Perez Jong Loy

ma 3 juli 2023

Antropoloog en schrijver Roline Redmond deed tien jaar onderzoek naar haar familiegeschiedenis, op verzoek van haar moeder. Dit leek een onmogelijke opdracht: hoe breng je mensenlevens in kaart die nauwelijks gedocumenteerd zijn, met een geschiedenis die voor velen pijnlijk is om op te rakelen?  Haar familiekroniek De Doorsons neemt de lezer mee op een speurtocht langs de wortels van haar familie en archieven in Suriname en Nederland. Bij Wat blijft spreekt ze erover met Lara Billie Rense.

Verder aandacht voor de poëzie van Anton de Kom met Babs Gons, muziek van OTION, ontwerper Cheyenne Nelson over de koto, en folklorist Alan Lomax.

In het tweede uur aandacht voor activist Perez Jong Loy. Hij was een van de eerste Amsterdammers die formeel bezwaar maakte tegen Zwarte Piet en stond in de jaren zeventig aan de wieg van het Kwaku Festival. Ook bedacht hij de button met het jaartal 1873, om aandacht te vragen voor het feit dat tot slaaf gemaakten na de afschaffing van de slavernij nog tien jaar op plantages moesten blijven werken om de schade voor eigenaren te beperken.

---

Redactie: Nina Ramkisoen, Noah van Diepen, Geerte Verduijn, Maartje Willems, Jessica Zoghary, Hella Dwars

Eindredactie: Bram Vollaers