Wat blijft
HUMAN

Radio: Roel Meijvis over Albert Camus, Dave Sanborn, Rick Brink en Gylan Kain

  1. Podcastschevron right
  2. Wat blijftchevron right
  3. Radio: Roel Meijvis over Albert Camus, Dave Sanborn, Rick Brink en Gylan Kain

ma 20 mei 2024

In Wat Blijft schenken we aandacht aan schrijver en filosoof Albert Camus. Van 1935 tot aan zijn dood in 1960 maakte Albert Camus notities in een negental schoolschriften, zijn cahiers. Na zijn dood verschenen in 1962 en 1964 de eerste zes cahiers als Carnets I en Carnets II. Pas veel later, in 1989, verscheen het derde deel met daarin de laatste drie cahiers. Camus had in 1951 net zijn Mens in opstand, over revolte versus revolutie, afgerond en wilde beginnen aan wat hij zag als de derde periode van zijn schrijverschap: die van de liefde, de levenslust en het geluk. Daaraan kwam op 4 januari 1960 een ontijdig einde door het verkeersongeluk waarbij hij de dood vond. Deze laatste cahiers zijn nu in het Nederlands vertaald. Lara Billie praat met Camus kenner en filosoof Roel Meijvis.

Verder in Wat blijft: saxofonist Dave Sanborn, minister Rick Brink en muzikant Gylan Kain.

In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

Gylan Kain, geboren als Frank Gillen Oates in New York, was dichter, muzikant en acteur en één van de grondleggers van de rap. Hij richtte het spokenword-dichterscollectief The Last Poets op, een Afro-Amerikaans activistisch gezelschap dat furore maakte in de VS en Europa. Kain was een muzikaal voorbeeld voor Dr. Dre en The Prodigy en speelde bij het New Yorkse The Public Theatre. Zijn breuk met The Last Poets tekende zijn verdere leven. Hij emigreerde om die reden naar Amsterdam waar hij tientallen jaren woonde en overleed dit jaar in Lelystad.

Maartje Willems volgt zijn spoor terug en praat met theatermaker Maarten van Hinte, schrijver Christine Otten en zoon Rufus Kain. Wat blijft, na de dood van Gylan Kain?

----

Redactie radio: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary, Lieke Bruins.

Eindredactie: Bram Vollaers 

---    

Meer over Wat blijft: https://www.human.nl/wat-blijft 

 Zie voor de playlist met alle muziek uit Wat blijft: https://open.spotify.com/playlist/1Gu8KXUHeVhLYE9M2jKkwu?si=cf8248e5824a48e5