Parel Radio
VPRO

21 Het meisje en de kuil - documentaire

  1. Podcastschevron right
  2. Parel Radiochevron right
  3. 21 Het meisje en de kuil - documentaire

za 9 april 2016

Schrijver en illustrator Marit Törnqvist maakt prachtige boeken, maar niet altijd even vrolijk. Voor 'De Rode Vogel' van Astrid Lindgren tekende ze twee straatarme kinderen waar niemand voor zorgt. In 'Wat niemand had verwacht' valt een meisje in een kuil en ze wordt vervolgens door iedereen vergeten.

Radiomaker Stef Visjager, die bevriend is met de schrijfster, weet dat de thematiek van Marits boeken diep in haar geworteld is. Marit is iemand die het wél ziet als iemand een kuil terecht is gekomen en die er vervolgens niet aan voorbij kan gaan. Zo heeft ze een vrijwilligersproject opgezet waarin ze vijf Iraanse tekenaars begeleidt bij een leesproject voor kinderen. En ze heeft Ahmed, een jonge Syrische vluchteling, onder haar hoede genomen.

Stef Visjager volgt Marit Törnqvist naar Zweden waar de schrijfster een deel van het jaar werkt en woont, en waar ze een moederfiguur is voor de gevluchte Ahmed. Ze hoopt te ontdekken waar Marits behoefte vandaan komt om haar kostbare vrije tijd te steken in het helpen van vreemden.

UItgezonden in NPO Radiodoc. Eindredactie Jair Stein, mastering Frans de Rond.

email: radioparel@gmail.com

twitter:@parelradio