NOS Met het Oog op Morgen
NOS

EXTRA: Het beste uit het Oog

  1. Podcastschevron right
  2. NOS Met het Oog ...chevron right
  3. EXTRA: Het beste uit het Oog

za 2 juli 2022

Duizenden huisartsen gingen vrijdag het Malieveld in Den Haag op om te protesteren. Dat doen ze vanwege de hoge werkdruk. Rita Schouten en Naomi Weijer zijn moeder en dochter en allebei huisarts in Oss. Ze leggen uit hoe de situatie eruit ziet voor huisartsen.

Voor haar romandebuut 'Confrontaties' werd schrijver Simone Atangana Bekono genomineerd voor vijf verschillende prijzen. Ze won deze week de Anton Wachterprijs, de prijs voor het beste schrijversdebuut. Ze vertelt wat dit jaar vol nominaties en prijzen met haar deed.

Deze week stonden de regionale talen in Nederland in de spotlights. Een Comité van Experts van de Raad van Europa kwam namelijk kijken wat hier door de overheid wordt gedaan om talen van minderheden in stand te houden en beschermen. Hoe staat het met het Nedersaksisch in Nederland? Muzikant Hendrik-Jan Bökkers ziet de taal langzaam verdwijnen, maar toch is er hoop.

Bij veilinghuis Christie's in Parijs werd het wereldberoemde beeld De Denker van Rodin geveild. Dat klinkt een beetje alsof De Nachtwacht of de Mona Lisa te koop worden aangeboden, maar dat is niet zo. Emma van Proosdij, hoofd artistiek van het museum Beelden Aan Zee, legt het uit.