Het Marathoninterview
VPRO

Roger Cox

  1. Podcastschevron right
  2. Het Marathonint ...chevron right
  3. Roger Cox

ma 23 december 2019

Wat kan één mens betekenen in de strijd tegen klimaatverandering? Heel veel, zo bewijst Roger Cox (1967). Wereldwijd staat hij bekend als de klimaatadvocaat. Een reputatie die hij verwierf toen hij namens Urgenda in 2015 de Nederlandse staat voor het gerecht daagde, om de overheid te dwingen tot beter klimaatbeleid.
De rechtszaak was de eerste in zijn soort, en werd door velen kansloos geacht. Maar de rechter gaf Urgenda gelijk. Inmiddels wordt de Urgenda-zaak in aanklachten overal ter wereld aangehaald om overheden tot meer klimaatactie te dwingen. Cox werd bij een aantal van die zaken ingeroepen voor advies. Dit jaar heeft Roger Cox namens Milieudefensie een nieuwe klimaatzaak aangespannen, ditmaal tegen Shell. In 2020 verwacht hij de olie- en gasgigant in de rechtszaal te treffen. Of ook deze keer David Goliath zal weten te verslaan – niemand durft het meer te voorspellen.


Julie Blussé werkt voor de VPRO als redacteur en presentator van het radioprogramma OVT. Ze maakte eerder de podcast Tijdgeest, over vreemde ideeën uit het verleden. Ze praat met Roger Cox praten over waarom hij gelooft dat het recht een energierevolutie kan ontketenen, of hij zichzelf als klimaatactivist ziet, en hoe hoopvol hij is over onze toekomst op een steeds warmere aarde.