Het Marathoninterview
VPRO

1e uur: Honger als oorlogswapen, ISIS K, de column van Nelleke Noordervliet, Oppenheimer in Japan, boeken met Sanne Frequin, 24-03-2024.

  1. Podcastschevron right
  2. Het Marathonint ...chevron right
  3. 1e uur: Honger als oorlogswapen, ISIS K, de column van Nelleke Noordervliet, Oppenheimer in Japan, boeken met Sanne Frequin, 24-03-2024.

zo 24 maart 2024

(01:19) De aanslag in de Moskouse concerthal wordt nu door IS opgeëist. De Amerikanen waarschuwden eerder al voor een aanslag van ISIS K. Wat is het voor groep? En waar liggen de wortels van de haat tegen Rusland? Gulnaz Sigbatullína van de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in taal en religie in Rusland, is te gast. 

(12:10) Vanaf aankomende maandag is de film Oppenheimer na veel onzekerheid toch in Japanse bioscopen te zien. Wat zegt de reactie op de film over de Japanse omgang met het eigen oorlogsverleden? Japanoloog Manya Koetse vertelt ons meer. 

(22:39) De column is deze week van Nelleke Noordervliet. 
 
(26:11) Volgens EU-diplomaat Josep Borell is Israel schuldig aan het gebruik van honger als wapen – een eeuwenoude militaire strategie. Te gast is universitair docent economische en Milieugeschiedenis Ingrid de Zwarte, die onderzoek doet naar de rol van voedsel en hongersnood in oorlogstijd. 

(39:59) Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin.  
Deze week is de beurt aan historicus Sanne Frequin. Zij bespreekt: 
 
Tore Skeie - Wolventijd 
Nancy Marie Brown - Schildmaagd 
Hannah Iterbeke en Marthy Locht – Ridders van het Gulden Vlies 
 
Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/24-03-2024.html