appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De protesten na de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd groeiden in de zomer van 2020 uit tot een beeldenstorm. Verschillende standbeelden liggen onder vuur. Ook in Nederland staan beelden die vragen of boosheid oproepen. Historicus Wim Berkelaar bezoekt zulke al dan niet omstreden Hollandse standbeelden.
Deze podcast is een productie van EO Langs de Lijn en Omstreken voor NPO Radio 1.

#1 - Coen in Hoorn, hoog tijd om een takelwagen te bellen? (S02)

donderdag 25 juni 2020, 10:00 uur

Het beeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn is al jaren omstreden. Halverwege juni 2020 waren er in de slipstream van de Black Lives Matter protesten zelfs rellen in de buurt van het beeld. Historicus Wim Berkelaar ging naar Hoorn en kwam erachter dat de plaquette die in 2011 aan het standbeeld werd toegevoegd niet volstaat om de wandaden van Coen in het juiste daglicht te plaatsen. Er zijn drastischer maatregelen nodig.

Deze aflevering werd uitgezonden bij Langs de Lijn En Omstreken op 24 juni 2020 bij Langs de Lijn En Omstreken met de presentatoren Henk van Steeg en Annet van Trigt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1