appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De protesten na de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd groeiden in de zomer van 2020 uit tot een beeldenstorm. Verschillende standbeelden liggen onder vuur. Ook in Nederland staan beelden die vragen of boosheid oproepen. Historicus Wim Berkelaar bezoekt zulke al dan niet omstreden Hollandse standbeelden.
Deze podcast is een productie van EO Langs de Lijn en Omstreken voor NPO Radio 1.

#6 - Anton de Kom zit in de canon, maar waarom dat vreemde standbeeld? (S01)

woensdag 24 juni 2020, 20:56 uur

In de zomer van 2020 werd Anton de Kom toegevoegd aan de canon van de Nederlandse geschiedenis. Maar al in 2006 kreeg hij een standbeeld. Met een hoop gedoe tot gevolg. Al bij de onthulling van het ‘Monument voor Anton de Kom’ in de Amsterdamse Bijlmer leidde dit standbeeld van de Surinaams Nederlandse verzetsstrijder tot een verhitte discussie. De intellectueel De Kom werd met een ontbloot bovenlichaam en gesloten ogen vereeuwigd door kunstenaar Jikke van Loon. Lijkt De Kom daarmee niet op een slaaf?
(Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 9 augustus 2017 bij Langs de Lijn En Omstreken op NPORadio 1, met de presentatoren Jeroen Stomphorst en Renze Klamer)

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1