appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De protesten na de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd groeiden in de zomer van 2020 uit tot een beeldenstorm. Verschillende standbeelden liggen onder vuur. Ook in Nederland staan beelden die vragen of boosheid oproepen. Historicus Wim Berkelaar bezoekt zulke al dan niet omstreden Hollandse standbeelden.
Deze podcast is een productie van EO Langs de Lijn en Omstreken voor NPO Radio 1.

#5 - Wilhelmina, moeder des vaderlands? (S01)

woensdag 24 juni 2020, 20:55 uur

Koningin Wilhelmina was tijdens de Tweede Wereldoorlog de hoopvolle stem die het Nederlandse volk op Radio Oranje inspireerde en bemoedigde. In Den Haag staat vlakbij Paleis Noordeinde een standbeeld dat hieraan herinnert, het zogenaamde Monument koningin Wilhelmina. Zij wordt hier nadrukkelijk neergezet als 'Moeder des Vaderlands' en baken van rust in moeilijke tijden. Maar hoe terecht is dit eerbetoon eigenlijk? Historicus Wim Berkelaar heeft twijfels.

(Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 26 juli 2017 bij Langs de Lijn En Omstreken op NPORadio1 met presentator Ronald Boot. Op 4 mei 2020 plaatste koning Willem-Alexander in een historische speech kritische kanttekeningen bij zijn overgrootmoeder, vanwege de geringe aandacht die zij besteedde in haar radiopraatjes aan de jodenvervolging in Nederland.)

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1