appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De protesten na de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd groeiden in de zomer van 2020 uit tot een beeldenstorm. Verschillende standbeelden liggen onder vuur. Ook in Nederland staan beelden die vragen of boosheid oproepen. Historicus Wim Berkelaar bezoekt zulke al dan niet omstreden Hollandse standbeelden.
Deze podcast is een productie van EO Langs de Lijn en Omstreken voor NPO Radio 1.

#4 - Een standbeeld voor de Russen, kan dat nog? (S01)

woensdag 24 juni 2020, 20:54 uur

Het was in 1957, middenin de Koude Oorlog, dat nota bene de Russen erin slaagden om hun Spoetnik satelliet drie maanden lang om de aarde te laten cirkelen. In Utrecht staat een beeld dat aan dit wapenfeit herinnert en de titel is heel toepasselijk 'De Spoetnikkijker'. Maar hoort een beeld dat zo sterk herinnert aan een prestatie van Rusland eigenlijk wel thuis in het straatbeeld? Historicus Wim Berkelaar gaat met presentator Renze Klamer naar het beeld toe.

(Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 19 juli 2017 bij Langs de Lijn En Omstreken op NPORadio 1 met de presentatoren Ronald Boot en Margje Fikse)

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1