appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De protesten na de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd groeiden in de zomer van 2020 uit tot een beeldenstorm. Verschillende standbeelden liggen onder vuur. Ook in Nederland staan beelden die vragen of boosheid oproepen. Historicus Wim Berkelaar bezoekt zulke al dan niet omstreden Hollandse standbeelden.
Deze podcast is een productie van EO Langs de Lijn en Omstreken voor NPO Radio 1.

#3 - Monument voor een politieke moord (S01)

woensdag 24 juni 2020, 20:53 uur

Ze staan en zitten er een beetje treurig bij op hun standbeeld in Dordrecht, de broers Johan en Cornelis de Witt. Dat ze een standbeeld hebben, heeft te maken met hun gewelddadige dood. Op 20 augustus 1672 werden beide mannen vermoord door een meute. Het was een van de geruchtmakendste moordaanslagen uit de Nederlandse geschiedenis. Doet het beeld de broers recht? Wim Berkelaar zocht het uit.

(Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 2 augustus 2017 bij Langs de Lijn En Omstreken op NPORadio1, met presentator Jeroen Snel)

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1