appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De protesten na de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd groeiden in de zomer van 2020 uit tot een beeldenstorm. Verschillende standbeelden liggen onder vuur. Ook in Nederland staan beelden die vragen of boosheid oproepen. Historicus Wim Berkelaar bezoekt zulke al dan niet omstreden Hollandse standbeelden.
Deze podcast is een productie van EO Langs de Lijn en Omstreken voor NPO Radio 1.

#2 - Hoe Nederland zich na de oorlog door joodse overlevenden liet bedanken (S01)

woensdag 24 juni 2020, 20:51 uur

De holocaust is een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis. Ruim 100.000 Joodse Nederlanders kwamen om. Veel monumenten herinneren daaraan. Een ervan roept veel vraagtekens op: Het 'Monument van Joodse Erkentelijkheid', dat in 1950 werd onthuld in Amsterdam. Dat monument werd geplaatst om de dankbaarheid van de joden voor de Nederlandse bevolking tot uitdrukking te brengen. Wim Berkelaar duidt het ongemak.

(Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 16 augustus2017 bij Langs de Lijn En Omstreken op NPORadio 1, met de presentatoren Herman van der Zandt en Renze Klamer. Het monument is in mei 2020 weggehaald uit de Weesperstraat om plaats te maken voor het Holocaust Namenmonument. Het erkentelijkheidsmonument gaat worden teruggezet op het Weesperplein.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1