appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De protesten na de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd groeiden in de zomer van 2020 uit tot een beeldenstorm. Verschillende standbeelden liggen onder vuur. Ook in Nederland staan beelden die vragen of boosheid oproepen. Historicus Wim Berkelaar bezoekt zulke al dan niet omstreden Hollandse standbeelden.
Deze podcast is een productie van EO Langs de Lijn en Omstreken voor NPO Radio 1.

#1 - Verdiende de NS een standbeeld na de oorlog? (S01)

woensdag 24 juni 2020, 20:50 uur

Wim Berkelaar bezoekt samen met presentator Renze Klamer het Monument voor het gevallen Spoorwegpersoneel in Utrecht. Het monument roept ongemak op. Aan de ene kant bracht de NS offers tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan de andere kant hielpen ze met de wegvoering van de joden. Wat moeten we met dit monument?
(Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 12 juli 2017 bij Langs de Lijn En Omstreken op NPORadio1)

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1