Gronings gas: gewonnen of verloren?
NOS

#7 - Bonusaflevering: Op weg naar de conclusies van de parlementaire enquête

  1. Podcastschevron right
  2. Gronings gas: g ...chevron right
  3. #7 - Bonusaflevering: Op weg naar de conclusies van de parlementaire enquête

zo 19 februari 2023

In deze aflevering gaan Heleen en Reinalda op bezoek bij mensen die al meer dan twee jaar in een wisselwoning wonen in het Groningse aardbevingsgebied. Zij moesten hun huis uit omdat die niet bestand zijn tegen de zwaardere bevingen waar de provincie nog steeds rekening mee moet houden. In het ene geval volstaat versterking van het pand, maar in andere gevallen moet het huis helemaal tegen de vlakte. Om deze mensen onderdak te bieden zijn in veel Groningse dorpen tijdelijke woningen neergezet. Op dit moment wonen een paar duizend mensen in zo’n tijdelijke woning. En dat duurt in veel gevallen langer dan ze ooit hadden gedacht.

Wat doet het met hen om al zo lang tijdelijk ergens anders te wonen en te leven uit een koffer? Want dat is het enige dat ze mee konden nemen naar de volledig ingerichte huizen. In het dorp Ten Post treffen Heleen en Reinalda mensen die daar zelfs al drie jaar wonen. Ze kregen zeven jaar geleden te horen dat hun huis niet veilig genoeg is en zitten sindsdien in de ellende.

Over smartengeld en andere genoegdoening spreken ze met de wethouder die de versterking van de huizen in Ten Post in haar portefeuille heeft.

 

En hoe denken de gedupeerde bewoners over de parlementaire enquête aardgas winning Groningen, waarvan de conclusies op 24 februari in het dorp Zeerijp worden gepresenteerd? Gaat die het vertrouwen in de overheid en de politiek herstellen?

 

NOS- journalisten Heleen Ekker en Reinalda Start volgen al meer dan tien jaar het Groningse gasdossier. In 2016 schreven ze samen met Margriet Brandsma het boek “De gaskolonie”. De podcast “Gronings gas: gewonnen of verloren?” zoekt naar de antwoorden op bovenstaande vragen, maar is er ook voor iedereen die wil weten hoe het ook alweer zat met het Groningse gas.