Gronings gas: gewonnen of verloren?
NOS

#1 - De veiligheid van Groningers

  1. Podcastschevron right
  2. Gronings gas: g ...chevron right
  3. #1 - De veiligheid van Groningers

vr 10 juni 2022

Op 16 augustus 2012 trilt de bodem in Groningen. Het is een aardbeving. Het is niet de eerste, maar wel de zwaarste. Het is geen speling van de natuur, maar het gevolg van de gaswinning.

De aardbevingen zorgen voor schade aan huizen en gebouwen, maar ook voor grote psychische schade bij duizenden Groningers. Met soms fatale gevolgen.

 Op 27 juni starten de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie naar de aardgaswinning. In de aanloop naar die verhoren brengen NOS en NPO Radio 1 de podcast Gronings gas: gewonnen of verloren? Over de geheime samenwerkingsafspraken tussen de overheid en de olie-multinationals, over gefrustreerde onderzoekers naar wie niet werd geluisterd en over wanhopige gedupeerden. En over de vraag: van wie is het Groningse gas? Wie draait er aan de kraan?

 NOS-journalisten Heleen Ekker en Reinalda Start volgen al meer dan tien jaar het Groningse gasdossier. In 2016 schreven ze samen met Margriet Brandsma het boek “De gaskolonie”. De podcast “Gronings gas: gewonnen of verloren?” zoekt naar de antwoorden op bovenstaande vragen, maar is er ook voor iedereen die wil weten hoe het ook alweer zat met het Groningse gas.

Makers: Heleen Ekker en Reinalda Start

Coaching: Nele Eeckhout

Montage: Homam Akkalad

Eindmontage en sounddesign: Arno Peters

Productie: Rosa Derksen

Eindredactie: Lars Hulshof