Focus

#2 - De rolstoel-beweging #2 - maak van je rolstoel je lievelingsschoenen (S04)

  1. Podcastschevron right
  2. Focuschevron right
  3. #2 - De rolstoel-beweging #2 - maak van je rolstoel je lievelingsschoenen (S04)

wo 9 augustus 2023

Stel je voor dat je een ongeluk krijgt en de rest van je leven veroordeeld bent tot een rolstoel. Wat voor model kies je dan? Ga je voor een stoel waarmee je de blits kunt maken op de dansvloer of heb je liever een stevig model die je overeind houdt bij onverwachte bewegingen? Zeker bij kinderen – die gemiddeld zo’n 6 centimeter per jaar groeien en constant veranderen – is de keuze niet eenvoudig. Terwijl het juist voor jongeren belangrijk is om in alle omstandigheden comfortabel en vaardig te zijn in hun rolstoel, zegt kinderfysiotherapeut en onderzoek Marleen Sol. ‘Als kinderen vaardig zijn in hun rolstoel kunnen zij zelfstandig met hun vriendjes de straat oversteken ondanks de hoge stoepranden.’

Deze aflevering gaat over het belang van rolstoelvaardigheid. Dat klinkt misschien praktisch, maar komt neer op de betekenis van autonomie en waardigheid in een mensenleven.

In deze podcast verwijzen we naar de eerste aflevering van onze podcastserie over de rolstoel-beweging. Luister deze aflevering gemakkelijk terug via (je favoriete) podcastoverzicht van Focus.

Heb je meer zin in TV? Kijk dan naar de TV-aflevering van Focus met Petra Grijzen over Rolstoel-innovatie via NPO Start.
 
Zie ook: 

Podcast Focus wordt gemaakt op de NTR wetenschapsredactie door:  
Host: Lara Billie Rense 
Redactie: Stijn Goossens, Maartje Braam
Techniek: Maartje Braam, Ruben Rosen Jacobson
Eindredactie: Sander Nieuwenhuijsen, Gerda Bosman  
 
Vragen? Mail de redactie: wetenschap@ntr.nl  
Wil je op de hoogte blijven van onze programma’s? Abonneer je dan op de NTR Wetenschap Nieuwsbrief