Focus

Hoe diep in de Amazone een nieuwe taal ontstaat (special vanaf InScience Filmfestival)

  1. Podcastschevron right
  2. Focuschevron right
  3. Hoe diep in de Amazone een nieuwe taal ontstaat (special vanaf InScience Filmfestival)

wo 27 maart 2024

In het Amazonegebied worden zo'n 300 verschillende talen gesproken, maar dat wordt steeds minder. Toch lijkt er ook een nieuwe taal op te komen, die gesproken wordt door steeds meer inheemse volken. Taalwetenschapper Luis Miguel Rojas Berscia doet onderzoek naar die nieuwe opkomende taal in de Amazone.

In deze speciale aflevering tijdens het InScience Filmfestival in Nijmegen spreekt Ruben Rosen Jacobsen met Luis Miguel over zijn avonturen in het Amazonegebied en zijn enorme taalvermogen. Luis Miguel spreekt namelijk meer dan 18 talen, en heeft er meer dan 30 geleerd. Hij is een hyperpolyglot, maar heeft hij ook een geheime truc?

🔊 Deze podcast is opgenomen in het Café van filmtheater LUX in Nijmegen. Je hoort dus mogelijk wat achtergrondgeluid en de kwaliteit van het geluid is niet altijd zoals onze normale afleveringen vanuit de studio.

⏩ Volgende week is aflevering twee van deze speciale serie te horen. Dan spreken we Luis Miguel over zijn onderzoek naar het Nijmeegs als verdwijnende taal. Hoe belangrijk is zo'n lokaal dialect voor de identiteit van de Nijmegenaar?

Lees & kijk ook:

Podcast Focus wordt gemaakt op de NTR wetenschapsredactie door:  
Host: Ruben Rosen Jacobson
Redactie en regie: Stijn Goossens
Montage: Stijn Goossens
Eindredactie: Gerda Bosman en Sander Nieuwenhuijsen

Met dank aan het InScience Filmfestival

Vragen? Mail de redactie: wetenschap@ntr.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze programma’s? Abonneer je dan op de NTR Wetenschap Nieuwsbrief