Europa draait door
VPRO

#15 - Deze professor weet wat er nodig is om de oorlog in Oekraïne te beëindigen (S05)

  1. Podcastschevron right
  2. Europa draait doorchevron right
  3. #15 - Deze professor weet wat er nodig is om de oorlog in Oekraïne te beëindigen (S05)

do 6 april 2023

Er zijn boeken volgeschreven door politicologen en historici over de vraag hoe oorlogen precies beginnen. Maar de vraag hoe een oorlog precies tot een einde komt? Daar is veel minder onderzoek naar gedaan. Deze week is bij ons een bijzondere professor van de Universiteit van Rochester te gast, die juist dáár in gespecialiseerd is. Hein Goemans is in Nederland relatief onbekend, maar de grootste buitenlandse media trekken regelmatig aan zijn mouw. Wat is er precies voor nodig om de oorlog in Oekraïne te beëindigen? Goemans geeft een fascinerend inkijkje in een mogelijk eindspel van deze oorlog. Daarnaast hebben Arend Jan en Tim aandacht voor de NAVO-toetreding van Finland, en kijken we kort naar de politieke ontwikkelingen in Spanje.
 
Fragmenten uit aflevering:

-  Op 14 mei zijn we  in Tivoli Vredenburg in Utrecht te vinden bij het NPO Podcast Event! Kaartjes zijn hier te verkrijgen.

- De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich is deze week opgepakt in Rusland. Zijn beste vriend Pjotr Sauer schreef er dit bijzondere artikel over

- Wil je een brief sturen naar Gershkovich? Dat kan door te mailen naar freegershkovich@gmail.com

- Hein Goemans bij Gideon Rachman

- Een uitstekend portret van Goemans in the New Yorker

- Wat kunnen we verwachten van de nieuwe Spaanse partij Sumar?

- De laatste data van het Kiel Institute

- The Chainsmokers & Coldplay - Something Just Like This