DOCS
NTRVPRO

#86 - Mijn Nederlandse ik

  1. Podcastschevron right
  2. DOCSchevron right
  3. #86 - Mijn Nederlandse ik

wo 24 augustus 2022

Ieder jaar vragen duizenden mensen asiel aan in Nederland en België. Voor de meeste van hen betekent dit dat ze zich moeten aanpassen aan een nieuwe samenleving en dat ze een nieuwe taal moeten leren. Om mee te kunnen draaien in onze maatschappij, hebben ze het Nederlands nodig. Maar taal is niet alleen een communicatiemiddel, het is ook een onderdeel van je identiteit. In de Taalwetenschap wordt er zelfs gesproken van het begrip linguistic identity, taalidentiteit. 

Hoe is het om op latere leeftijd een nieuwe taal te moeten leren? Hoe is het om je ieder dag uit te drukken in deze nieuwe taal. Heeft het invloed op hoe je jezelf kent? Ben je nog dezelfde persoon, of heeft de taal je een beetje veranderd? 

Een documentaire van Sanne Aletta van Otten en Karen Viaene. Opname & montage: Sanne Aletta van Otten. Regie klassengesprek: Karen Viaene.Muziek: Robbe Kieckens en Shahab Azinmehr. Eindredacteur: Ottoline Rijks. Mixage: Wederik De Backer.

Speciale dank aan: Farnoosh Khodadadeh, Juri, Sumai Yahya, Javid Ahmadzai, Habib Dinarkhel, Keramat Maroufkhel, Sajad Momand, Sherkhan Momand, Zahidullah Niazai, Jalil Sahak

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
Presentatie: Mina Etemad
Meer informatie: 2docs.nl/docs
vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

Luistertip: Jong en vast over jeugddetentie. https://www.nporadio1.nl/podcasts/tbs en in je podcastapp.