DOCS
NTRVPRO

#47 - Geen kleine man

  1. Podcastschevron right
  2. DOCSchevron right
  3. #47 - Geen kleine man

wo 24 november 2021

Een documentaire die speciaal gemaakt is voor DOCS en die hoort bij de podcast Geen Kleine Man. 70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarbare klachten zijn vrouwen. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? Wat is de impact hiervan op hun leven? Hoe kan dit in de toekomst anders en beter? In de podcast Geen kleine man nemen AudioCollectief SCHIK en journalist Sofie Peeters deze problematiek onder de loep.

Wat weten we eigenlijk over dat vrouwenlichaam en de impact van hormonen? Zijn er nog andere aandoeningen die zich verstoppen in dat vrouwenlijf, waar we, ondanks onze hoogstaande gezondheidszorg en geëmancipeerde maatschappij, fundamenteel te weinig over weten? Want vrouwen zijn toch… geen kleine mannen? Lang werd het vrouwenlichaam echter wel zo bekeken: hetzelfde, enkel wat lichter gebouwd en met andere geslachtsorganen dan haar mannelijke tegenpool. Medicatie, diagnoses, onderzoeken: alles is gebaseerd op het prototype van het mannenlichaam. Hierdoor liep kennis over het vrouwenlichaam achterstand op, met heel wat problemen tot gevolg tot op de dag van vandaag. Zo ervaren vrouwen opvallend vaker bijwerkingen van medicatie dan mannen en worden bepaalde aandoeningen, zoals hart-en vaatziekten, endometriose en ADHD, moeilijk, (te) laat of niét bij vrouwen herkend.

Luister naar de 6delige podcast via nporadio1.nl en via alle podcastplatforms. Geen kleine man is een podcast van productiehuis Slowpony in coproductie met VPRO/NPO Radio 1. De serie is tot stand gekomen met steun van deBuren, Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat, VRT en Fonds Pascal Decroos.

Geen kleine man werd geproduceerd door Randy Vermeulen van Slowpony.

Eindredactie werd gedaan door Anton de Goede voor de VPRO en Layla El-Damuk voor VRT. Ook veel dank aan Ruby Deelen voor haar feedback. 

bezoek ook: https://www.vpro.nl/programmas/geen-kleine-man.html

 In deze documentaire is o.a. sprake van zelfdoding. Zit je met vragen over zelfdoding, of heb je nood om met iemand te praten, dan kan je de Zelfmoordlijn in Belgie contacteren op 1813 of in Nederland op 113. Voor Tele-Onthaal bel je in Belgie het nummer 106. En in Nederland is er de Luisterlijn, op 088-0767000.