DOCS
NTRVPRO

Radio Doc: Donna's droom | Het moderne leven - deel 3

  1. Podcastschevron right
  2. DOCSchevron right
  3. Radio Doc: Donna's droom | Het moderne leven - deel 3

ma 12 oktober 2020

Donna's droom

Donna heeft een droom: een eigen koor waar iedereen welkom is. Zo ontstaat het Stutkoor, een bont gezelschap van mensen die vaak met één been buiten de samenleving staan. Een documentaire van Misha Koole.

Donna startte het Stutkoor 13 jaar geleden, geïnspireerd door de Zweedse film As it is in Heaven. Al zoekende naar een manier om de koorleden boven zichzelf uit te laten stijgen, stuit Donna op heel wat obstakels: een gebrek aan ervaring en discipline, botsende ambities, pesterijen en meer valse noten dan haar lief is. En dan zijn er ook nog de bijzondere, maar vaak pijnlijke levensverhalen die de koorleden met zich meedragen.

Samen met pianist Bam besluit ze om die verhalen om te zetten in persoonlijke liederen en ze verzint creatieve trucs om de zangers te laten schitteren, ongehinderd door gebrek aan talent. Zo wordt het Stutkoor een eiland waar iedereen zich veilig voelt. Maar is daar nog wel ruimte voor in een maatschappij die steeds meer draait om prestaties en succes?

Het moderne leven - deel 3

Mensen zijn net als haringen, paarden en mieren: dieren. Het lichaam dat wij nu hebben is perfect aangepast op het leven van tienduizenden jaren geleden. Maar de wereld waarin wij nu leven lijkt totaal niet meer op de rustige savanne waar onze voorouders besjes plukten en hertjes slachtten. Onze lichamen voelen zich heerlijk in een actief leven waarin schaarste de norm is. En wat doen wij? We zitten acht uur per dag achter onze computers en eten onze buik vol met suiker en vet. Het is dan ook niet raar dat ons lichaam en geest na verloop van tijd begint te steigeren.

We willen niet terug naar de tijd van vochtige grotten en berenvellen. Maar hoe kunnen we toch een leven leiden dat beter bij onze lichamen past?

Aflevering 3: Leef als een beest

Dit onderwerp is zo groot, we zouden wel gek zijn om het in 10 minuten te willen oplossen. Toch is het tijd voor tips van onze professionals om een leven te leiden dat beter bij onze lichamen past. In deze aflevering hoor je denker en schrijver Wilma de Rek, fysioloog prof. Maria Hopman en bioloog en hoofd educatie bij Burgers Zoo Constanze Mager.