DOCS
NTRVPRO

Radio Doc: Dagboek van Dora | Leesdees - Barracoon

  1. Podcastschevron right
  2. DOCSchevron right
  3. Radio Doc: Dagboek van Dora | Leesdees - Barracoon

ma 15 juni 2020

Radiomaakster Lotte van Gaalen is de achterkleindochter van Dora. Zij gaat op zoek naar het verhaal achter het dagboek. En een aflevering van de podcast Leesdees over het boek ‘Barracoon’ van Zora Neal Hurston.

Dagboek van Dora

Het dagboek van Dora bestaat uit tientallen beschreven velletjes kettingpapier, bewaard in een oude bonbondoos. Dora was een doodgewone vrouw en het dagboek is al even gewoontjes, met teksten die zo alledaagszijn dat het lijkt of er iets in verzwegen wordt. Radiomaakster Lotte van Gaalen is de achterkleindochter van Dora. Zij probeert te achterhalen wie Dora precies was en wat de functie van het dagboek geweest kan zijn.

Leesdees - Barracoon

Een aflevering van de podcast Leesdees over het boek ‘Barracoon’ van Zora Neal Hurston. Barracoon vertelt het verhaal van Oluale Kossola, overlevende van het laatste slavenschip. Hij wordt als negentienjarige vanuit West-Afrika in 1860 naar de Verenigde Staten verscheept. De Afro-Amerikaanse antropoloog Zora Neale Hurston interviewt Oluale Kossola als hij ver in de tachtig is. Hij is dan de laatste overlevende van de slavernij.

Irene Houthuijs spreek met podcastmaker Jacqueline Maris, vertaler Robert Dorsman en jurist Monique Steijns.