DOCS
NTRVPRO

Uitzending van 1 mei 2016

  1. Podcastschevron right
  2. DOCSchevron right
  3. Uitzending van 1 mei 2016

zo 1 mei 2016

Het noorden ligt in de richting waar de kompasnaald naar wijst. Maar waar ligt het noorden precies? Is het een plek? Een land? Is er een punt te vinden waar het noorden begint? 

Ongemerkt is het noorden elke week in het nieuws wanneer duizenden

vluchtelingen Europa proberen binnen te komen. Velen zijn op de weg naar de veiligheid die het noorden belooft. Maar het noorden is niet een vaste plek op de kaart. Vraag iemand in Afrika waar het noorden is en hij zal misschien richting het rijke Frankrijk wijzen, in Parijs wijzen ze richting de drassige lage landen en in Holland richting het aardbeving geplaagde Groningen. Kortom het noorden ligt niet vast, het heeft een wisselende locatie en met steeds een andere betekenis. Waar voor de een het noorden een veilige haven is, is het voor een ander een economische achtergestelde regio of een vakantiebestemming waar je rust en stilte vindt.

Niet alleen de mens maar ook het landschap verandert wanneer je noordwaarts trekt. Naarmate je noordelijker komt zal het kouder worden, de bevolkingsdichtheid en biodiversiteit nemen langzaam af. Dichter bij de poolcirkel verandert het besef van tijd, dag en nacht zullen steeds langer duren, totdat het uiteindelijk bijna een half jaar donker zal zijn. 

In dit radio-essay wordt de luisteraar meegenomen op een zoektocht naar het noorden. Hoe verandert het landschap en de mens wanneer je noordwaarts trekt? Uiteindelijk hoopt de documentaire op een plek uit te komen waar je niet verder noordwaarts kan.