DOCS
NTRVPRO

Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast

  1. Podcastschevron right
  2. DOCSchevron right
  3. Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast

zo 28 mei 2017

In 1963 begon Wim de Bie zijn medialoopbaan als eindredacteur van het VARA-radioprogramma Uitlaat. Hoewel het radioarchief van Uitlaat grotendeels verloren is gegaan, vormt het deel dat bewaard is gebleven een blauwdruk van een tijd waarin de jongeren Nederland compleet hebben weten te veranderen. Een belangrijke aanvulling op het radioarchief van Uitlaat kwam recentelijk dankzij de uitgebreide privécollectie van Wim tot stand. Die collectie, bestaande uit vier verhuisdozen vol bandopnames, werd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geheel gedigitaliseerd.

Dit alles vormde een belangrijke aanleiding om in het radioverleden van Wim te duiken. Vanwege de enorme populariteit op televisie van het duo Koot en Bie bleef het radioverleden van Wim wat op de achtergrond. Velen zullen wellicht niet weten dat het duo Koot en Bie in het radioprogramma Uitlaat voor het eerst landelijke bekendheid kreeg.

In de Radio Doc ‘Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast’ nemen Wim en Marco Raaphorst een duik in het verleden en gaan zij hierover met elkaar in gesprek. Een Radio Doc van precies dezelfde tijdslengte als een Uitlaat-uitzending: 35 minuten. “Eigenlijk is het een soort model-Uitlaat”, aldus Wim.