DOCS
NTRVPRO

Uitzending van 25 juni 2017

  1. Podcastschevron right
  2. DOCSchevron right
  3. Uitzending van 25 juni 2017

zo 25 juni 2017

De nieuwste voorstelling van theatermaker George van Houts is niet bedoeld als entertainment. Kom Plot is een theatercollege over een “angstaanjagend, verbijsterend, wereldwijd complot”. In twee en een half uur tijd leert het publiek dat ze al jaren bedrogen worden over 9/11 en de moord op Kennedy, terwijl de media ons het officiële verhaal voorschotelen en critici wegzetten als ‘gekkies’ en complotdenkers.

Vanwege de controversiële aard van de voorstelling wilde Van Houts maar liefst 30 try outs doen,maar tot nu toe is er weinig commotie. In de zalen blijft het rustig en de recensies zijn mild. Complottheorieën zijn de laatste jaren dan ook steeds populairder geworden; niet bij ‘gekkies’ met aluminium hoedjes, maar bij intelligente mensen zoals George van Houts. Hoe komt dat? Hebben de complotdenkers misschien gelijk?

Inde documentaire ‘Wat is dit voor waanzin?!?’ onderzoekt radiomaker René van Es de ideeënwereld achter Kom Plot. Op basis van gesprekken met Van Houts, critici, complotdenkers en debunkers,maakte hij een verontrustend verhaal over kritisch denken, wantrouwen in de macht en de ongrijpbaarheid van de waarheid in een wereld waarin alles mogelijk lijkt.