appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Het broeide in de zomer van ‘69. De wereld was toe aan een volgende stap. De Dolle Mina’s, de Stonewall-rellen, Woodstock en de eerste maanlanding; het zijn gebeurtenissen waar we het 50 jaar later nog steeds over hebben. De grensverleggers van toen ontmoeten de 'influencers' van nu. Wat heeft die ruige zomer ons gebracht en wat valt er vandaag de dag nog te halen?

De zomer van '69 is een productie van het nachtprogramma Focus, iedere werkdag van 02:00 - 04:00 uur op NPO Radio 1.

#4 - De maanlanding

donderdag 5 september 2019, 02:00 uur

In de nacht van zondag 20 op maandag 21 juli 1969 gebeurde er iets waar we het tot op de dag van vandaag over hebben. De eerste mens zette voet op de maan. Astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin verkenden het maanoppervlak, raapten een aantal maanstenen (21,5 kilo) op en namen die mee terug naar de aarde. Echter, wat maar weinig mensen weten is dat een deel van die maanstenen vijftig jaar lang bewaard is gebleven. Het wetenschappelijk onderzoek daarnaar begint nu!

In deze aflevering vertellen twee generaties sterrenkundigen ons, wat de Apollo 11 missie betekend heeft voor de ruimtevaart, maar ook wat er op dit moment aan ontwikkeling plaatsvindt in de ruimtevaart.

Sterrenkundige Ed van den Heuvel was 28 jaar toen Neil Armstrong de kleine stap zetten, en zat toen als astronoom op de Lick sterrenwacht in Californië. Hij maakte de Apollo 11-missie van héél dichtbij mee, figuurlijk dan… Hij gaat in gesprek met mede-sterrenkundige Lucas Ellerbroek, die er graag bij had willen zijn vijftig jaar geleden.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1