De Stemming van Vullings en Van der Wulp
AVROTROSNOS

#204 - Een optater, vol in de wind en het formatiespel (S07)

  1. Podcastschevron right
  2. De Stemming van ...chevron right
  3. #204 - Een optater, vol in de wind en het formatiespel (S07)

vr 24 november 2023

De verkiezingen zijn geweest, Nederland heeft gekozen en Vullings en Van der Wulp zijn terug met een extra lange aflevering van De Stemming. 

Joost en Xander blikken terug op de campagne en de dynamiek die vooral in de laatste dagen rondom Geert Wilders en zijn PVV ontstond. Met 37 zetels is die partij de duidelijke winnaar van de verkiezingen, terwijl de coalitiepartijen allemaal een optater te verwerken kregen. 

In Den Haag moeten veel mensen daar nog even aan wennen aan de nieuwe realiteit, maar wat denken ze bij de PVV zelf? Xander vat het samen als; "Ze zijn een soort van uitzinnig, gemixt met wow, wat gaat er nu gebeuren?"

Wat nu volgt is het campagnespel, al twijfelen de heren wel even of je dat zo nog kunt noemen. Wat in ieder geval vandaag al duidelijk werd, is dat de VVD de eerste zet deed door zich niet beschikbaar te stellen voor een mogelijke kabinetsdeelname. "Daarmee zetten ze hun tegenstanders volledig in de wind."

De functie van formateur ging aan Joost en Xander voorbij; PVV Eerste Kamerlid Gom van Strien werd vanochtend voor die taak aangesteld. Hij moet een begin maken aan de ingewikkelde puzzel die nu voor ligt, en dat gaat niet makkelijk zijn met zoveel onervaren partijen, voorspellen Joost en Xander. 

Hoe zouden zij het aanpakken? Luister voor het antwoord op die vraag, en voor heel veel meer rondom de verkiezingen naar een nieuwe aflevering van De Stemming van Vullings en Van der Wulp!