De Ongelooflijke Podcast
EO

#167 - De 'clash' tussen wetenschap en geloof: Darwin, Einstein en Galileo (met Floris Cohen en Stefan Paas)

  1. Podcastschevron right
  2. De Ongelooflijk ...chevron right
  3. #167 - De 'clash' tussen wetenschap en geloof: Darwin, Einstein en Galileo (met Floris Cohen en Stefan Paas)

zo 12 november 2023

Zijn wetenschap en religie gezworen vijanden van elkaar? En heeft het christendom eeuwenlang wetenschap verboden en gedwarsboomd, zoals filosoof Rob Wijnberg van De Correspondent laatst stelde in De Ongelooflijke? Het gesprek daarover ging viral en riep veel vragen op. Hoe zit het nou echt met die "oorlog" tussen wetenschap en geloof? En welke rol speelden grote namen als Darwin, Einstein en Galileo? Vooral die laatste naam is belangrijk want dat is hét verhaal als het gaat om het conflict tussen geloof en wetenschap. Galileo kwam als wetenschapper hard in aanraking met het Vaticaan en de Inquisitie, mede omdat hij stelde dat de aarde om de zon draait in plaats van andersom. Maar hij had natuurlijk gelijk. Is dit voorbeeld niet al genoeg om de clash tussen religie en wetenschap te onderstrepen?
 

Al deze vragen leggen we voor aan dé autoriteit op dit gebied van Nederland: wetenschapshistoricus Floris Cohen. Hij is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en schreef verschillende boeken over dit thema, waaronder in 2016 'Het Knagende Weten'. 

David Boogerd spreekt hem uiteraard samen met vaste gast theoloog Stefan Paas, professor aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.

📱 Volg ons op Instagram
📅 Meld je aan voor De Ongelooflijke Live!
🎧 Afl. 160 'De waarheid staat onder druk' (met Rob Wijnberg)