De Ongelooflijke Podcast
EO

#136 - Bloemkoolwijken, vensterbanken en hoe BBB het politieke establishment overhoop gooit (met Josse de Voogd en Stefan Paas)

  1. Podcastschevron right
  2. De Ongelooflijk ...chevron right
  3. #136 - Bloemkoolwijken, vensterbanken en hoe BBB het politieke establishment overhoop gooit (met Josse de Voogd en Stefan Paas)

zo 16 april 2023

Niemand kent Nederland zo goed als onze gast van vandaag: Josse de Voogd. Je kan hem kennen als duider bij de uitslagenavonden van de NOS waar hij elke gemeente van binnen en buiten lijkt te kennen. En dat is ook zo, want Josse heeft elke Nederlandse gemeente bezocht. Als zelfstandig onderzoeker en publicist bekijkt hij de samenleving door de lens van verkiezingsuitslagen. En naar verluidt kan hij raden waarop je stemt aan de hand van je fiets, vensterbank of de planten in je tuin. 

Dat is leuk natuurlijk, maar Josse kijkt ook op een dieper niveau naar maatschappelijke ontwikkelingen en schuwt religie niet in zijn analyse. Zo is de eeuwenoude protestants-katholieke grens nog altijd een cruciale factor. Ook blikken we terug op het kantelpunt van de Provinciale Statenverkiezingen, Josse noemt de overwinning van BBB een nieuw Fortuyn-moment.

David Boogerd in gesprek met onderzoeker, publicst en maker van het tv-programma 'Aangehaakt' Josse de Voogd en uiteraard vaste gast, theoloog Stefan Paas van de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht.