De Ongelooflijke Podcast
EO

#133 - Extreme opvattingen, complotten, religie en de winst van BBB (met Rik Peels en Stefan Paas)

  1. Podcastschevron right
  2. De Ongelooflijk ...chevron right
  3. #133 - Extreme opvattingen, complotten, religie en de winst van BBB (met Rik Peels en Stefan Paas)

zo 26 maart 2023

'De filosoof die in het hoofd kruipt van fundamentalisten', zo werd Rik Peels genoemd door Trouw. Peels is als filosoof en theoloog gespecialiseerd in extreme overtuigingen. Van jihadisme tot complottheorieën, nationalisme, extreemrechts en extreemlinks. Het is overal, maar is het nog te stoppen? En hoe dan?
We leven in een land dat steeds extremer lijkt te worden en waar de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week nog nadreunen. Is de BoerBurgerBeweging - net als de vorige grote winnaar Forum voor Democratie - extreem te noemen of juist niet? En is de extremist en complotdenker een bepaald type mens of kan het iedereen overkomen? Wat is de link met religie en is religie zelf niet een soort complottheorie? Grote, actuele vragen maar de aflevering eindigt ook met hoopgevend nieuws. 

David Boogerd in gesprek met filosoof Rik Peels van de de Vrije Universiteit Amsterdam en uiteraard vaste gast theoloog Stefan Paas, eveneens van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht.