De Ongelooflijke Podcast

#93 - Een gesprek over abortus: geschiedenis, religie en ethiek met Heleen Zorgdrager en Stefan Paas

EO
  1. Podcastschevron right
  2. De Ongelooflijk ...chevron right
  3. #93 - Een gesprek over abortus: geschiedenis, religie en ethiek met Heleen Zorgdrager en Stefan Paas

wo 25 mei 2022

Het is misschien wel een van de laatste grote morele debatten van deze tijd: het abortusdebat. De scheidslijn loopt daarbij ogenschijnlijk tussen gelovigen (veelal pro-life, dus tegen abortus) en niet-gelovigen (vaak pro-choice, dus voor het toestaan van abortus). Hoe komt het dat gelovigen over het algemeen zo principieel tegen abortus zijn? Is dat altijd al zo geweest? En wat is nou een verstandige, ethische manier om naar abortus te kijken? 
 

Het onderwerp staat weer bovenaan de agenda nu in Amerika de landelijke abortuswetgeving teruggedraaid lijkt te gaan worden. Wat betekent dat? En komt abortus in Europa ook steeds meer onder druk te staan? 

David Boogerd en vaste gast Stefan Paas gaan daarover in gesprek met feministisch theoloog Heleen Zorgdrager. In tegenstelling tot veel andere christenen voelt zij juíst affiniteit met de pro-choice beweging. Maar hoe rijmt ze dat met de christelijke traditie die vooral kritisch is op abortus?

Heleen Zorgdrager is hoogleraar Systematische Theologie met bijzondere aandacht voor genderstudies aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en is verbonden aan de Oekraïense Katholieke Universiteit in Lviv.
Stefan Paas is hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen