De Ongelooflijke Podcast

#56 - De ‘heilige alliantie' tussen orthodoxe christenen en radicale populisten met Sander Rietveld en Stefan Paas

EO
  1. Podcastschevron right
  2. De Ongelooflijk ...chevron right
  3. #56 - De ‘heilige alliantie' tussen orthodoxe christenen en radicale populisten met Sander Rietveld en Stefan Paas

wo 2 juni 2021

Is er een heilige alliantie aan het ontstaan tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechtse populisten? Die vraag onderzoekt journalist Sander Rietveld in zijn boek 'Nieuwe Kruisvaarders'. FvD-leider Thierry Baudet en PVV-leider Geert Wilders lonken vaak naar orthodoxe christenen. Kunnen zij in Nederland voor elkaar krijgen wat Donald Trump in de VS deed: een innige verstrengeling creëren tussen radicaal populisme en christendom?


De AIVD schreef eerder dit jaar in een rapportage dat 'het gedachtegoed van rechts-extremistische groepen onder meer bestaat uit conservatief-christelijke denkbeelden'. Wat voor denkbeelden zijn dat eigenlijk, en hoe groot is dit probleem nou echt? Is de kerk juist ook niet een buffer tegen populisme?
 

Journalist David Boogerd en vaste gast Stefan Paas gaan in gesprek met onderzoekjournalist Sander Rietveld over het geflirt van radicaalrechts met het christendom (en andersom), het verlangen naar een christelijk rijk, kritiek op de islam en het smokkelen van Bijbels.