De Ongelooflijke Podcast
EO

#39 - Is het christendom vrouwonvriendelijk? Met Theoloog des Vaderlands Almatine Leene en Stefan Paas

  1. Podcastschevron right
  2. De Ongelooflijk ...chevron right
  3. #39 - Is het christendom vrouwonvriendelijk? Met Theoloog des Vaderlands Almatine Leene en Stefan Paas

za 21 november 2020

In deze aflevering een gesprek met de nieuwe Theoloog des Vaderlands Almatine Leene, oftewel de vrouw die volgens de NRC 'in stilte het patriarchaat sloopt'. De afgelopen 16 jaar woonde Almatine in Zuid-Afrika, een paar weken na haar terugkomst in Nederland werd ze gelijk aangewezen als Theoloog des Vaderlands. En dat is extra bijzonder omdat Almatine afkomstig is uit een kerkgenootschap waar vrouwen niet predikant mochten zijn. Zelf kwam ze door haar studie en haar promotieonderzoek tot een andere conclusie. En mede door dat onderzoek is het kerkgenootschap overstag: vrouwen mogen wél dominee worden, en Almatine is de eerste.

Maar waarom zou je als geëmancipeerde vrouw nog onderdeel willen zijn van zo'n ongeschijnlijk vrouwonvriendelijke religie? En is de verbeterde positie van de vrouw in de kerk niet vooral te danken aan secularisatie in plaats van het geloof of de Bijbel zelf?

David Boogerd gaat daarover in gesprek met Almatine Leene en vaste gast en voormalige Theoloog des Vaderlands: Stefan Paas.