De Nieuws BV
BNNVARA

Zombiemieren: horrorfilm of wetenschappelijk onderzoek? In gesprek met microbioloog Charissa de Bekker (UU)

  1. Podcastschevron right
  2. De Nieuws BVchevron right
  3. Zombiemieren: horrorfilm of wetenschappelijk onderzoek? In gesprek met microbioloog Charissa de Bekker (UU)

do 14 september 2023

Een schimmel nestelt in je lichaam, neemt de controle over je brein en stuurt je naar een plek waar de schimmel zichzelf het beste kan voortplanten. Dat doet denken aan een enge zombiefilm. Maar voor de reuze mierensoort in Zuid-Amerika is het daadwerkelijk realiteit. Kan zo’n schimmel ook voor mensen gevaarlijk worden? Of is het juist een oplossing voor andere problemen? Daar hebben we het deze week over tijdens De Nacht van NTR.

Microbiologe Charissa de Bekker onderzoekt de zombiemieren om achter die antwoorden te komen. Ze nam de geïnfecteerde mieren uit Amerika mee naar een lab in Utrecht om te bestuderen hoe die parasiet de controle over het lichaam van de mier overneemt. Wat Charissa allemaal weet en wat ze nog zou willen weten gaan we het komende uur bespreken met haar. En natuurlijk willen we weten: wat betekent dit voor menselijke zombies?

Charissa staat op 29 september op het wetenschapsfestival Betweter in Tivoli Vredenburg te Utrecht. Meer over dat festival hoor je in de uitzending of lees je op https://www.betweterfestival.nl