De moord op Patrick
VPRO

2e uur: Italiaanse maffia, Kamp in Jenin, Surinaamse schat #4, 09-07-2023

  1. Podcastschevron right
  2. De moord op Patrickchevron right
  3. 2e uur: Italiaanse maffia, Kamp in Jenin, Surinaamse schat #4, 09-07-2023

zo 9 juli 2023

Eenzame strijder tegen de maffia. Afgelopen week heeft de Italiaanse politie weer 68 leden van de maffia opgepakt. Het is een van de vele acties in de decennialange strijd tegen de Italiaanse onderwereld. De macht van de maffia begon pas echt te groeien in de jaren '70 en '80. In die periode zet één man alles op het spel om de zogenaamde Cosa Nostra ten val te brengen: de Siciliaanse onderzoeksrechter Giovanni Falcone. Italië-kenner Arthur Weststeijn is te gast.


De roerige geschiedenis van Jenin. Afgelopen week vielen honderden Israëlische militairen met veel geweld het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin binnen. Twaalf mensen, onder wie vijf kinderen, kwamen om het leven en ruim honderd anderen raakten gewond. In 2003 werd het kamp al eerder binnengevallen door Israël. In 2013 opnieuw. Wat is de geschiedenis van het kamp, en hoe groeide het uit tot symbool van verzet? De Nederlands-Israëlische antropoloog Erella Grassiani is te gast.


Het Spoor Terug: Een verborgen Surinaamse schat #4 Naar Suriname. In de laatste aflevering van “Een verborgen Surinaamse schat” ontdekt theatermaker Mathieu Wijdeven hoe zijn betovergrootvader GGT Rustwijk (1862-1914) in zijn tijd al voor het vieren van de afschaffing van de slavernij pleitte.