4 van de Villa
MAX

#17 - De barricades opgaan – moet het ‘bejaardentehuis’ terug? En aandacht voor coldcases, femicide en de verzinsels van Napoleon

  1. Podcastschevron right
  2. 4 van de Villachevron right
  3. #17 - De barricades opgaan – moet het ‘bejaardentehuis’ terug? En aandacht voor coldcases, femicide en de verzinsels van Napoleon

vr 24 november 2023

De barricades op, dat is het thema dat deze week in de 4 van de Villa centraal staat, een podcast van Omroep MAX en NPO Radio 1. Deze aflevering gaat Jurgen van den Berg onder meer in gesprek met Gertien Koster die met haar nieuwe boek femicides hoopt te voorkomen. Ook spreekt Jurgen met Sandra Bindi, die met een nieuw project probeert om cold cases in ons collectief geheugen te houden. Met Johan Kuiper bespreekt hij de 'heldendaden' van Napoleon. En moeten de 'bejaardentehuizen' terug? Die vraag legt Jurgen voor aan emeritus hoogleraar gerontologie Tinie Kardol.

'Bejaardentehuis'
De term bejaardentehuis wordt eigenlijk niet meer gebruikt, omdat het een negatief stereotype in stand houdt. Maar veel mensen weten wel wat ermee bedoeld wordt. Het verzorgingshuis waar mensen terecht konden zonder een medische indicatie. Verschillende politieke partijen pleiten ervoor deze weer te bouwen. Want het gat tussen thuis wonen en alle indicaties die tegenwoordig nodig zijn om een verpleegtehuis in te mogen zijn gigantisch, ziet emeritus hoogleraar gerontologie  Tinie Kardol. 

Cold cases 
Sandra Bindi is bestuurslid van de ‘Federatie Nabestaanden van Geweldsslachtoffers’ en zij wil dat cold case-zaken niet vergeten worden. Samen met de Peter R. de Vries-foundation zijn er nu filmpjes opgenomen waarin nabestaanden een oproep doen. Bijvoorbeeld aan mensen die meer weten over de zaak of aan de politiek. Allemaal in de hoop dat dat nieuwe tips of een heropening van de zaak oplevert. 

Femicide
Het aantal vrouwen dat wordt vermoord door een man neemt  pandemische proporties aan, stond onlangs in een VN-rapport. Om mensen te waarschuwen voor situaties die kunnen leiden tot femicide schreef Gertien Koster het boek: Stop femicide! - rode hakken als protest. 

Napoleon
Johan Kuiper ging niet zelf de barricades op, maar hij schreef over iemand die er geregeld mee te maken had in het Parijs van de 19e eeuw: Napoleon, één van de grote figuren uit de Europese geschiedenis. Maar wat blijkt? De keizer met zijn eeuwige steek en hand in de binnenzak heeft heel wat van z’n heldendaden verzonnen. Of op z’n minst flink aangedikt. Johan Kuiper is de schrijver van het boek ‘De kleine Napoleon’ over het grootste talent van de keizer: verhalen verzinnen.

Meer van dit soort verhalen? 
Abonneer je dan op deze podcast en luister van maandag t/m donderdag tussen 14.00 en 15.30 uur naar Villa VdB op NPO Radio1.