4 van de Villa
MAX

#12 - Historische feiten – Fake History Hunter, sterfdag Thomas Edison, wielrenner Mathieu Cordang en de historie van hoogveen

  1. Podcastschevron right
  2. 4 van de Villachevron right
  3. #12 - Historische feiten – Fake History Hunter, sterfdag Thomas Edison, wielrenner Mathieu Cordang en de historie van hoogveen

vr 20 oktober 2023

Historische feiten, daar heeft Jurgen van den Berg het deze week over in de podcast 4 van de Villa. De geschiedenis wordt er te pas en te onpas bijgehaald maar hoe zit het echt? In deze aflevering van de podcast proberen we een aantal episodes uit de geschiedenis te ontrafelen.

Fake History Hunter

Napoleon was helemaal niet zo’n klein mannetje en Vikingen hadden geen hoorns op hun helmen. Het zijn een paar voorbeelden van verhalen uit de historische overlevering die volgens Jo Hedwig Teeuwisse alias The Fake History Hunter niet kloppen. Het ontmaskeren van de hardnekkige onwaarheden uit de geschiedenis is haar missie.

Sterfdag Thomas Edison

Zo praat hij ook met wetenschapsjournalist Rob van Hattum over Thomas Edison. Op 18 oktober 1931 overleed de Amerikaanse uitvinder. We hebben een hoop aan hem te danken gehad. Thomas Edison wordt vaak gezien als uitvinder van de gloeilamp maar historisch gezien is dat onjuist, hoe dat zit hoor je in de podcast.

Wielrenner Mathieu Cordang

We horen Lammert Visscher die dit samen met zijn zwager Stan Cordang voor elkaar probeert te krijgen dat wielrenner Mathieu Cordang 123 jaar na dato een olympische titel krijgt. In de wereldtentoonstelling van 1900 kreeg de carrière van Mathieu Cordang vleugels. Daar werden namelijk ook sportwedstrijden gehouden. De Limburgse wielrenner reed er de sterren van de hemel. En dat niet alleen Mathieu Cordang won zelfs in een "wedstrijd" met de sneltrein Maastricht-Roermond.

De historie van hoogveen

We gaan het hebben over een onderwerp waar u vast niet dagelijks bij stilstaat: hoogveen. Door de turfwinning in het verleden is het bijna helemaal verdwenen. Maar…. het komt weer een beetje terug. Tot grote vreugde van Maurice Paulissen. Hij is ecoloog en landschapshistoricus en werkt voor de Open Universiteit en is enorm gefascineerd door dit type landschap.