4 van de Villa
MAX

#23 - Het onverwachte – familiegeschiedenis Natacha Harlequin, vergeten Nederlandse films, leven met een visuele beperking en ook telefoonverbod voor volwassenen?

  1. Podcastschevron right
  2. 4 van de Villachevron right
  3. #23 - Het onverwachte – familiegeschiedenis Natacha Harlequin, vergeten Nederlandse films, leven met een visuele beperking en ook telefoonverbod voor volwassenen?

vr 12 januari 2024

Deze 4 van de Villa kunt u weer luisteren naar gesprekken gevoerd door presentator Jurgen van den Berg. Hij praat deze aflevering met zijn gasten door over het thema ‘het onverwachte’. 

Michel Bonset vertelt over vergeten Nederlandse films uit de jaren ‘70, ‘80 en ’90, die zijn meer de moeite waard dan u op voorhand zou verwachten. Annemarie Nodelijk heeft een visuele beperking maar dat weerhoudt haar er niet van om ontwerpen te maken voor haar tassenlijn. Neuropsychiater Theo Compernolle praat over de impact van smartphones, de invloed van telefoons is groter dan u denkt. En ja, dat geldt ook voor u. En Natacha Harlequin dook in haar familiegeschiedenis, dat leverde een onverwacht resultaat op. 

Familiegeschiedenis Natacha Harlequin
Advocaat en programmamaker Natacha Harlequin dook voor de vierdelige MAX-serie: ‘Sporen van slavernij’ in haar familiegeschiedenis. En wat ze tegenkwam leek wel een filmscript. Het plot: plantagehouder in Suriname die een tot-slaaf-gemaakte-vrouw vrijkoopt, met haar trouwt en kinderen krijgt. Ze dook in het leven van Sofia van Bunschoten en Alexander McDonald. Wie waren zij? 

Vergeten Nederlandse films
De Zeemeerman, Bastille, De Gordel van Smaragd en Dutch Treat: vier filmtitels uit de jaren ‘80 en ‘90. In de podcast Dutch Treat, vernoemd naar een film uit 1987 over de Dolly Dots, staan filmkenner Jurriaan Gorter en scenarioschrijver Michel Bonset stil bij ‘vergeten’ Nederlandse films uit de jaren 70, 80 en 90. Wat maakt die films ook in deze tijd de moeite waard? 

Leven met een visuele beperking
Hoe is het om visueel beperkt te zijn in een samenleving die steeds visueler wordt? Daarover gaat de MAX documentaire ‘Blind Vertrouwen'. Daarin worden drie mensen met een visuele beperking gevolgd. Één is van hen is Annemarie Nodelijk. Ze heeft een tassenlijn en haar doel is om een grote modeshow te organiseren.

Ook telefoonverbod voor volwassenen?
De kerstvakantie is achter de rug en scholieren zitten weer in de klas maar zonder mobiele telefoon, het telefoonverbod op middelbare scholen is namelijk ingegaan. Ook volwassenen moeten hun telefoongebruik beter in de hand houden; door telefoongebruik zijn we allemaal veel ongezonder en ook nog eens minder productief. Dat zegt neuropsychiater Theo Compernolle. Hij pleit al veel langer voor een telefoonverbod op scholen én op de werkvloer. 

Meer van dit soort verhalen horen? Abonneer u dan op deze podcast en luister van maandag tot en met donderdag, tussen twee en half 4, naar Villa VdB op NPO Radio1. En volg ons op Instagram, Facebook en X.