4 van de Villa
MAX

#21 - De kerstgedachte – ontspullen, goede gesprekken op de kerstborrel, asielhonden getraind door gedetineerden en Henk van der Meijden zijn kerstcircus

  1. Podcastschevron right
  2. 4 van de Villachevron right
  3. #21 - De kerstgedachte – ontspullen, goede gesprekken op de kerstborrel, asielhonden getraind door gedetineerden en Henk van der Meijden zijn kerstcircus

vr 22 december 2023

De kerstgedachte staat centraal in de twintigste aflevering van de 4 van de Villa, een podcast van Omroep MAX en NPO Radio 1. Jurgen van den Berg gaat in gesprek met mensen die allemaal op hun eigen manier bezig zijn met de kerstgedachte.

Ontspullen
Ontspullen is bij uitstek iets om eens ter sprake te brengen bij het kerstdiner. Het is vast wel herkenbaar, ouderen hebben vaak heel veel spullen. Dat kan gevaar opleveren; je kan er makkelijk over struikelen. Maar het kan ook in het hoofd van de oudere gaan zitten (of van de familie): want wie gaat al die spullen uitzoeken bij een verhuizing of overlijden? Ontspullen is misschien een oplossing, bedacht Jan Bosma tijdens zijn tijd bij de Nationale Denktank.

Goede gesprekken op de kerstborrel 
Dresscode glitter, een mistletoe boven de dansvloer, de kersttoespraak van de baas, en het speciale glühwein hoekje achterin; het komt u waarschijnlijk bekend voor, want het is de week van de Kerstborrels. Verplicht nummer of hoogtepunt van het jaar; goeroe van het kantoorleven Japke d. Bouma heeft er zin in en adviseert om vooral allemaal te gaan! Is de kerstborrel erg veranderd door de jaren heen?

Asielhonden getraind door gedetineerden
Allemaal leuk en aardig die feestjes en diners rondom kerst, de kerstgedachte draait natuurlijk vooral om een beetje naar elkaar omkijken. Het werk van de stichting Dutch Cell Dogs is helemaal in lijn met die gedachte. Wat ze doen: honden met problematisch gedrag laten trainen door mensen met een vlekje. Dat lijkt op het eerste gezicht wat raar, maar het blijkt een win-win situatie. Het idee komt van hondengedragstherapeut/trainer Marlies de Bats en haar collega Betty Buijtels. Met hun Dutch Cell Dogs laten ze deze honden trainen door mensen die ook beschadigd zijn, zoals TBSers.

Henk van der Meijden 
Het Wereldkerstcircus staat weer in Carré, Amsterdam, da’s voor het 50ste jaar. En het is de laatste keer met Henk van der Meijden als directeur. Hij geeft het stokje over aan z’n dochter Elisa. Maar was Henk van der Meijden niet de man die zei: passie kent geen pensioen? Jurgen vraagt hem hoe het zit.

Wilt u meer van dit soort verhalen horen? Abonneer u dan op deze podcast en luister van maandag tot en met donderdag, tussen twee en half 4, naar Villa VdB op NPO Radio1. En volg ons op Instagram, Facebook en X.