Podcast

Veroordeelde Pettense campingmoord wil excuses en genoegdoening: 'Leven overhoop door onterechte veroordeling'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veroordeelde Pettense campingmoord wil excuses en genoegdoening: 'Leven overhoop door onterechte veroordeling'

[WNL] Frank Vick, die in 1995 werd veroordeeld vanwege het neersteken van zijn schoonvader in de Pettense campingmoord, wil excuses van politie en justitie en een schadevergoeding vanwege het failliet gaan van zijn bedrijf.

Ook wil hij dat verhoren bij de politie veranderen, zodat "wat ik heb meegemaakt nooit meer gebeurt." Dat zegt de Duitser tegenover NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Het is voor het eerst hij zijn verhaal doet.

#5 - Het Onderzoeksbureau: ‘Onterecht veroordeelde’ Frank Vick spreekt voor het eerst over Pettense Campingmoord - Het Misdaadbureau

Vick bekende in 1994 zijn 42-jarige schoonvader Peter Teschke te hebben doodgestoken, maar kwam hier al snel op terug en houdt sindsdien vol onschuldig te zijn. Hij stelde in de politieverhoren onder druk te zijn gezet. Deze week oordeelde de Hoge Raad dat de zaak om de Pettense campingmoord opnieuw moet, omdat er 25 jaar na de veroordeling nieuwe aanwijzingen zijn waardoor zijn veroordeling van tafel gaat.

Die zeldzame uitspraak is vooral te danken aan de bevindingen van een rechtspsycholoog, die na het bekijken van de verhoren van Vick sterke aanwijzingen vond voor een valse bekentenis. Advocaat Niels van Schaik diende mede op basis daarvan een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad.

Vijf jaar cel

Het Amsterdamse Gerechtshof had de Duitser in 1995 veroordeeld tot vijf jaar cel, vooral op basis van de verklaring van Vick, er was geen forensisch of ondersteunend bewijs. Ook werd er door de politie nauwelijks gekeken naar de mogelijkheid van een andere dader.

Volgens Frank Vick zou het daarom goed zijn als de politie leert van zijn ervaringen. "Misschien is het goed als mensen die de opleiding hebben gevolgd niet meteen worden losgelaten in de praktijk, maar worden meegenomen door oudere collega’s. De politie moet een open vizier houden en alle kanten op kijken. Natuurlijk is het goed als mensen beseffen dat er iets fout is gegaan bij mij, maar het gaat er vooral om dat mensen beseffen dat zoiets niet nog een keer kan gebeuren."

'Het heeft mijn leven overhoop gehaald'

Toen Vick in 1995 werd veroordeeld, en in de gevangenis belandde, leidde dat tot het faillissement van zijn bedrijf. Daar wil hij een vergoeding voor. Daarnaast zegt hij tot op de dag van vandaag geconfronteerd te worden met zijn veroordeling. "Het heeft in Duitsland groot in de kranten gestaan, mensen die me kennen weten dat ik veroordeeld ben. Het heeft mijn hele leven overhoop gehaald. Mensen blijven staan en kijken naar je. Sinds ik die dag in 1995 is mijn hele leven veranderd. Als dit alles niet was gebeurd zou ik een ander mens zijn, vrolijker."

Volgens Diederik Aben, advocaat-generaal bij de Hoge Raad, is er de laatste jaren bij de politie het nodige veranderd, zodat valse bekentenissen minder vaak zullen voorkomen. Wel verwacht hij dat de uitspraak in de Pettense campingmoord gevolgen kan hebben voor andere zaken waarbij iemand is veroordeeld op basis van een bekentenis.

Aben zegt dat het niet eerder is voorgekomen dat de Hoge Raad een herzieningsverzoek gegrond heeft verklaard, op basis van een rapport van een rechtspsycholoog, zoals in de Pettense zaak. Ook vindt hij de uitspraak van belang voor hoe rechters bekennende verklaringen beoordelen. "Deze uitspraak is opnieuw een waarschuwing dat het zeer gevaarlijk is om iemand alleen op basis van een bekennende verklaring te veroordelen"

De zaak zal nu opnieuw worden behandeld en beoordeeld door het Gerechtshof in Den Haag. In de podcast vertelt Frank Vick dat hij "innerlijke rust" zoekt. "Jarenlang heb ik niet meer geleken op degene die ik wil zijn. Ik heb het jaren onderdrukt, maar het komt toch omhoog. Ik kan wel de hele dag gaan zitten te janken, maar dat doe ik niet omdat ik ook voel ‘jullie hebben mij niet klein kunnen krijgen.'"

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De eerste aflevering van Het Onderzoeksbureau over overvallen avondwinkels is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Ster advertentie
Ster advertentie